Venice Residence

The Venice Residence is a remodel of a traditional California cottage, located in Venice, California. The clients, who reside on the property, have asked for a larger residence, but in a modest, thoughtful and sustainable manner on a narrow 40’ x 105’ lot.

The design proposes a slender two-story, bar that contains 2, 500 square-feet of naturally ventilated interior living space, along with the city required two car garage and single exterior parking space.  By justifying the residence to one side of the lot, a broad band of the outdoor area is created that both extends the usable living area and provides an outdoor play area.  taking advantage of the Mediterranean climate of Los Angeles, 75 linear feet of stacking, full-height sliding doors along the ground floor establish a fluid and continuous connection between interior living spaces and exterior yards.

Cross ventilation is achieved by both the narrow plan and the strategic deployment of operable windows and sliding doors, thus eliminating the need for air conditioning, while radiant in-floor heating efficiently heats the residence. The upper story is clad with a continuous sunshade and privacy screen composed of vertical pipe, rusted and sealed to relate to the natural colors of the drought-tolerant landscape and develops a warm and modulated color palette for the building.  Additionally, the pipe screen system animates the building by providing a visual depth to the façade that changes as the sun moves across the sky.

The residence puts forward an approach to accommodating the demands of the contemporary family, while acknowledging the importance of strategic sustainable strategies infused with a comfortable and contemporary aesthetic.

Location: Venice Beach, Los Angeles, California

Size: 2,500 sf

Design Team: