Posetano Residence

Set along the Pacific Coast Highway in Pacific Palisades and within a short walk to the ocean, the Posetano Residence offers 270 degrees of endless ocean views to the south-west of the Pacific Ocean, and north to Santa Monica mountains.

The volume of the house is a three-story structure comprised of concrete, wood, steel, and glass; cladded in smooth stucco and travertine. The floor plan provides an indoor to outdoor connection, enhanced by the transparent walls that allow for plenty of natural light and maximize views of the coastline.

The addition portion of the residence required an extensive foundation system which forms a wedge-like shape in a plan to provide structural stability for an existing landslide.

Inside, the main level provides a smooth connection between the kitchen, dining and living room spaces, visually and physically connected to the outside.  The addition to the remodel consists of a family room with pocketing sliding glass doors that disappear and allow the space to extend onto the pool deck. An open stair, located just past the entry foyer in a double height space, connects the living, entertainment and sleeping levels, while floor-to-floor glazing connects interiors to outdoor decks and balconies.

The pool located on the main floor’s deck features a movable pool floor which provides the option to elevate and hide the pool to extend the deck area when hosting larger gatherings.

The outside is comprised of earth tone colored dry stack stone and smooth stucco finish. The cascading terraces, evoking the Hanging Gardens of Babylon, are surrounded by native planting that creeps onto the stone walls, visually integrating the building into the natural landscape.

Location: Pacific Palisades, Los Angeles

Completion: Fall 2020

Size: 3,000 sf

Design Team: David Thompson (Principal-in-Charge), Mitch Streichhirsch, Can Jiang, Raul Aguilera

Structural Engineer: John Labib + Associates