Oakdell Residence

Project Desciption

Nestled in the hills of the Fryman Canyon Estates area in Studio City, California, the Oakdell Residence is a remodel and an addition to an existing 1960’s mid-century home.

A meandering path of concrete panels, set amidst the landscaping and decomposed granite, leads to the entry foyer of the house, comprised of a frameless glass wall with floatable four windows. The floor-to-ceiling windows and sliding glass doors on either side give the residence a sense of transparency, bringing in ample light and extending the living area into the surrounding landscape.

The living areas, dining, and the kitchen are visually connected by zig-zag-sliding doors that open to the garden featuring a pool, shaded by broad roof overhangs that mitigate sun exposure at the full-height window walls. The family room, adjacent to the kitchen, is dropped down a few steps, thereby separated yet seamlessly connected with the rest of the main floor.

A minimalist palette of stone, hardwood floor, and while plaster echo the qualities of the existing home while the thin roof plane keeps with the mid-century horizontal sensibility.

 

Assembledge, Expansion of Space, Landscape, Architecture, Los Angeles

 

 

Details

Location: Studio City, California

Size: 5,755 sf

Design Team: David Thompson (Principal-in-Charge), Gregory Marin

Interior Design: Lisa Strong Design, Susan Mitnick Design Studio

Construction: Dobkin Construction

Landscape: Fiore Landscape