St. Andrews ADU

Project Desciption

Set in Hancock Park, a historic residential enclave in central Los Angeles, the St. Andrews Accessory Dwelling Unit is designed in concert with an addition to the main house.

Richly colored, V-groove fiber cement panels provide a visual connection between the new two-story ADU and the existing 1916 craftsman bungalow. Yet, the ADU also expresses contemporary features through its distilled sculptural form. Clean lines and simple geometry emphasize the modern gestures while large windows and pocketing glass doors allow for plenty of natural light and connectivity to the exterior, producing a kind of courtyard in relation to the main home.

The compact size required an efficient approach. Downstairs, a kitchenette and living space give definition to an open floor plan.  The upper level is reserved for a full bathroom and bedroom with vaulted ceilings. Polished concrete, white oak, and black granite enrich the interiors.

A primary suite addition to the main house blends seamlessly with the original. Hallway arches echo the original craftsman interior, connecting the existing living spaces to the lower addition which opens at ground level to the rear yard.

Together, the ADU, main house, and a newly constructed patio with a steel trellis create an indoor/outdoor ensemble. Warm and inviting project results from the careful balance of historical and contemporary, minimalist and eclectic.

Assembledge, residential Architecture, Architect, Los Angels, ADU Assembledge, residential Architecture, Architect, Los Angels, ADU Assembledge, residential Architecture, Architect, Los Angels, ADU Assembledge, residential Architecture, Architect, Los Angels, ADU

 

 

 

“With its azure facade and its offset peak centered around the second-floor bedroom windows, this Los Angeles ADU has style in spades” 

–   dwell

 

 

 

 

 

“A vivid ADU”

–   dezeen

 

Assembledge, Los Angeles, Residential Architecture, ADU

 

 

Assembledge, residential Architecture, Architect, Los Angels, ADU

 

“Assembledge+ modifies an ADU into a chic, family-focused project”

–  AN Interior

 

 

 

 

Assembledge, Los Angeles, Residential Architecture, ADU

 

Details

Location: Los Angeles, California

Size: ADU: 708 SF | Addition: 311 SF

Design Team: David Thompson (Principal in Charge), Raul Aguilera, Ignacio Bruni

Construction: Brunswick Builders

Landscape: Outer Space

Photography: Yoshi Makino